1
News
When Science Becomes Transparent
11.04.19 Featured in Structure Magazine for the second time this year, the New Science Center at Amherst College has a number of structural aspects warranting celebration. In the November issue of Structure, the coordinated design of the structural steel cantilevered roof and the multi-story glass wall is discussed. Co-authored with Jeffrey Abramson of Payette, the article represents a continuation of the close collaboration our two firms undertook during design to ensure a successful execution of the project.
Click the View PDF link below to read the article.
King Open & Cambridge Street Upper Schools & Community Complex Opens!
10.30.19 On Saturday, October 26, an opening ceremony was held for the King Open & Cambridge Street Upper Schools & Community Complex. This $160M project, designed by William Rawn Associates in collaboration with Arrowstreet, is a Net Zero facility, and includes redesigned space for the preschool, K-5 program, an Upper School program, Community School and after-school programs, the Valente Branch Library, and office space for the Cambridge Public School administration.
Yale Science Building Opens!
10.30.19 On Tuesday, October 29th Yale University celebrated the opening of the Yale Science Building. The project, designed by architect Pelli Clarke Pelli and executive architect Stantec is located prominently on Science Hill. The 290,000 square foot building includes chemistry, physics, aquatics and insect laboratories, state-of-the-art imaging technology, a quantitative biology center, and a rooftop greenhouse as well as a 500-seat lecture hall. A new Plaza Pavilion at the end of the historic Hillhouse Avenue with adjacent landscaped plaza built above the physics labs and existing KBT library serves as the central social and gathering space for Science Hill. An article about the opening can be found here along with a link to Yale president Peter Salovey's speech.
Engineering Color
09.20.19 Northeastern is expanding its public art initiative with a saturated color fabric installation by the German artists known as Quintessenz. The two pieces face Huntington Avenue and Forsyth Street respectively, bringing a lively splash of color to the portion of campus known as Richardson Plaza.
News@Northeastern
LeMessurier engineered the structural frames and cables from which the fabric is hung.
Photo Credit: Ruby Wallau/Northeastern University
Consistency is Key for The New Science Center at Amherst College
09.03.19 In the September edition of Structure Magazine, LeMessurier has authored a feature article highlighting the concrete at the Amherst College New Science Center. Payette’s design implemented extensive architecturally exposed concrete which required a closer-than-normal writing of the cast-in-place concrete specifications. Read the article here.
Linde Center for Music and Learning at Tanglewood
08.19.19 LeMessurier is proud to continue our work with William Rawn Associates on the Tanglewood campus with the new Linde Center for Music and Learning. Check out the article from The Architects Newspaper. LeMessurier previously worked with William Rawn Associates on the Seiji Ozawa Concert Hall, also on the Tanglewood campus. See that project here.
(Robert Benson Photography)
Martin's Park
06.14.19 The soon to open Martin’s Park project was recently featured in the Boston Globe. Globe Article The park honoring Martin Richard, the youngest victim in the 2013 Boston Marathon bombings was designed by Landscape Architect, Michael VanValkenburgh Associates, Inc. and Architect, Utile with LeMessurier serving as the structural engineer. Take a look inside the park here


UMass Amherst Physical Science Building and West Experiment Station Completion
04.17.19 On April 4th, the University of Massachusetts Amherst along with Governor Charlie Baker, UMass President Marty Meehan, and University Chancellor Kumble Subbaswamy celebrated the completion of the Physical Sciences Building and West Experiment Station. Designed by Wilson HGA, the Physical Sciences Building includes research spaces for chemistry and physics while the West Experiment Station - a 19th Century research laboratory and one of the University’s oldest buildings was disassembled and recreated atop a new structural frame.

Christian Science Plaza Project Featured on Chronicle
04.17.19 The First Church of Christ Scientist Christian Science Plaza project was recently featured on a segment of Chronicle 5. Led by landscape architecture firm CRJA-IBI, the project reimagines the landmarked Christian Science Plaza, which is the largest privately-owned public open space in Boston and serves an integral part to the community. LeMessurier is the structural engineer for the project. Our scope includes review of load on existing structure, strengthening existing pool/garage structure, modifications to garage structure and water tank dunnage.

A link to the piece can be found here.